- Toenemende concurrentie bij het aantrekken van ondernemingen en de druk van de coronacrisis zorgen ervoor dat Nederland een stuk minder buitenlandse bedrijven heeft weten binnen te halen.
- De Brexit zorgde voor een flink deel van de bedrijven die wel voor Nederland kozen.
- Demissionair minister van Economische Zaken Bas van ’t Wout wil investeren in onderzoek, ontwikkeling, innovatie en infrastructuur.
Doordat de investeringen van bedrijven door de coronacrisis onder druk staan, heeft Nederland afgelopen jaar een stuk minder buitenlandse bedrijven weten aan te trekken dan in eerder jaren.
Daarnaast is er steeds meer concurrentie rond het aantrekken van bedrijven, ziet het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).
Vorig jaar kozen 305 internationale ondernemingen voor Nederland, waaronder producent van vleesvervangers Beyond Meat. Daarvan deden 78 bedrijven dat wegens de Brexit. In 2019 koos een recordaantal van 397 buitenlandse bedrijven voor Nederland, waarvan wederom 78 wegens de Brexit.
De ruim 300 bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen verwachten in de eerste drie jaar ruim 8.600 directe banen te creëren en 1,9 miljard euro te investeren, aldus de NFIA. “Deze internationale bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie”, zegt demissionair minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken.
Van 't Wout - die de vertrokken minister Wiebes opvolgde - wil zorgen dat Nederland aantrekkelijk blijft voor buitenlandse bedrijven door te investeren in onderzoek, ontwikkeling, innovatie en infrastructuur. Dat versterkt volgens de minister het vestigings- en investeringsklimaat in Nederland.
Onduidelijkheden rond de stikstofcrisis
De NFIA laat weten dat buitenlandse bedrijven tegen verschillende problemen aanlopen waardoor het juist lastiger wordt om ze in Nederland te laten investeren. Zo kunnen ondernemers door onduidelijkheden rond de stikstofcrisis moeilijk een plek vinden om te bouwen.
In verschillende sectoren groeit het tekort aan gespecialiseerd personeel en onderzoeksruimte, ook dat zet druk op het vestigingsklimaat. "Daarbij zijn fiscale maatregelen om het vestigingsklimaat te verbeteren niet doorgezet of versoberd", aldus de NFIA.
Een op de vier bedrijven die vorig jaar voor Nederland kozen, deed dit specifiek vanwege het Britse vertrek uit de Europese Unie. Onder deze 'Brexit-bedrijven' vallen Britse ondernemingen die verhuizen of uitbreiden naar Nederland om toegang te houden tot de markt en internationale bedrijven die het Europese hoofdkwartier of een specifieke afdeling uit het Verenigd Koninkrijk verhuizen.
Sinds het Brexit-referendum in juni 2016 hebben 218 van dit soort bedrijven voor Nederland gekozen.